Muistelmateokset

Pahaniemestä Poriin - juoksupojasta kauppaneuvokseksi

Yrittäjä Gösta Ratsula (1902-1972) kirjoitti muistelmansa vuonna 1965, jolloin hän oli 63-vuotias. Muistelmat odottivat 44 vuotta ja ilmestyivät yrityksen täyttäessä 85 vuotta. Vaatekauppias Ratsula oli myös lohenkasvattaja ja turkistarhaaja. Muotitavaratalo oli hänen yrittäjäuransa täyttymys - kaikki saman katon alle.

Kuvaukset lapsuuden ja nuoruuden Pahaniemestä ja Turusta, sotaväkiajasta samoin kuin 1920- ja 1930-lukujen Porista ovat pala kulttuurihistoriaa. Runsaasti kuvitettu teos sisältää hyvin paljon hauskoja tapahtumia mutta myös kielteisiä kokemuksia. Ratsastusta harrastanut Gösta Ratsula saattoi esiintyä milloin kasakkana, milloin Juhana-herttuana. Toinen harrastus oli isältä opittu viulunsoitto. Hän perusti Wilssonin Pelimannit vuonna 1956.

Talvi- ja jatkosotaan Gösta Ratsula osallistui rintamamiehenä. Hän ehti olla kauppaneuvoksena vain kuukauden. Muistelmien julkaiseminen on arvonanto ja kunnianosoitus Gösta Ratsulan ja hänen puolisonsa Tyyne Ratsulan elämäntyölle.

Gösta Ratsulan 240-sivuinen kuvitettu muistelmateos Pahaniemestä Poriin - juoksupojasta kauppaneuvokseksi ilmestyi 11.12.2009. Sen on toimittanut Pertti Ratsula. Teoksen hinta Muotitavaratalo Ratsulassa on 35€. Sitä on saatavilla myös porilaisissa kirjakaupoissa. Teoksen kustantaja on Antinasu & Ratsula Oy.
Muistelmateoksen voi myös tilata lähetettäväksi Muotitavaratalo Ratsulasta, puh. (02) 6316 500 tai paula.puumala@ratsula.fi

 

Ilo palvella sukupolvesta toiseen

Ratsulan 75-vuotiasjuhlavuoden innoittamana henkilöstön piirissä ruvettiin keräämään tapahtumia ja tarinoita vuosikymmenten varrelta.

Yrityksen pitkän elämän aikana on sattunut monenlaista. On siirrytty puutalosta Torilinnan liikepalatsiin. Pula-aika, sotavuodet ja lama ovat koetelleet. Myymälät ovat lisääntyneet ja vähentyneet. On muutettu muotitavarataloon. Henkilöstö on kasvanut kahdesta 75:een. Pori, Satakunta ja Suomi ovat toisia kuin yritystä perustettaessa 1924. Tekniikan kehitys on mullistanut asioita. Palvelualalla ihmistä ei kuitenkaan voi ohittaa.

Aineistoa on ryhmitelty sekä aikaperspektiivin että aihepiirin mukaan. Oman huomionsa ansaitsevat runot ja matkakuvaukset. Teoksen alussa on tapahtumakalenteri Ratsulan 76 toimintavuodesta eli eräänlainen pähkinänkuoreen sijoitettu historia, joka saattaa auttaa lukijaa hahmottamaan juttujen taustoja ja päinvastoin. Valokuvia ja muuta oheismateriaalia on runsaasti. Suuri osa kuvista on ennen julkaisemattomia.

Pitkähkö aikajänne tuo teokseen kulttuurihistoriallista ulottuvuutta. Teos sivuaa myös alan ja muodin kehitystä. Henkilöstön ohella Ratsulan asiakkaat, erilaiset yhteistyökumppanit ja muutkin löytänevät kirjasta mielenkiintoista luettavaa.

Julkaisu on omistettu Gösta Ratsulan ja Tyyne Ratsulan elämäntyölle, heidän vuonna 1924 perustamalleen yritykselle, sen vuosikymmenien henkilöstölle, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Kirjan on koonnut Pertti Ratsula vuonna 2000. Teoksen hinta Muotitavaratalo Ratsulassa on 25€. Sitä on saatavilla myös porilaisissa kirjakaupoissa. Teoksen kustantaja on Antinasu & Ratsula Oy. Muistelmateoksen voi myös tilata lähetettäväksi Muotitavaratalo Ratsulasta, (02) 6316 500 tai paula.puumala@ratsula.fi